Gåvorna når fram

De getter, skolböcker, myggnät och många andra gåvor som du kan välja ge bort delas ut till barn och familjer genom de fadderprojekt som Barnfonden stödjer. Familjerna och personalen i projekten har varit med och bestämt vilka gåvor som behövs bäst i de olika länderna – så du kan vara säker på att din gåva verkligen behövs och gör nytta! 

 

Mama kit delas ut i Uganda 

Mama Kit - en gåva som räddar liv

Genom Barnfonden kan du ge bort ett mama kit till blivande mammor i Uganda. Ett medhavt mama kit är en förutsättning för att få föda på en klinik i Uganda och innehåller det material som krävs för att kunna föda på ett säkert sätt. Problemet är att väldigt få kvinnor har råd att betala för ett.

 – Jag lyssnade på Radio Kiboga en kväll och hörde då att gravida mödrar välkomnades till ett informationsmöte om mödrahälsa. Jag var då gravid i andra månaden. Det var efter det mötet som jag förstod att föda på traditionellt sätt hemma är som att begå självmord. Jag fick också ett mama kit som gav mig möjlighet att föda på kliniken, säger Mukisa Faith. Hon födde nyligen en pojke och båda mår bra.

 

Barn i Kambodja som nu kan cykla till skolan

Cykel – vägen till utbildning

I de kambodjanska provinserna Svay Rieng och Kratie är det inte ovanligt att skolbarnen har över en mil till närmaste skola, enkel väg. Att ta sig till lektionerna är därför både tidskrävande och farligt, inte minst för flickorna. Många barn väljer därför att bara gå till skolan ibland medan en del föräldrar aldrig vågar släppa iväg sina barn.

För att underlätta för de allra fattigaste barnen med lång resväg arbetar därför Barnfonden med att dela ut cyklar till familjerna. Skolbarn som redan hunnit få cyklar berättar hur de känner sig säkrare när de nu kan cykla till skolan men också att de inte känner sig lika utsatta längre. Med en cykel förbättras nämligen också familjens status och det blir lättare för barnen att bli accepterade i skolan. Det i sin tur gör det naturligtvis också roligare för barnen att vara i skolan.

För de barn som redan fått en cykel spelar gåvan en avgörande roll för att de ska kunna skaffa sig en livsviktig utbildning.


Perina med en av familjens getter

Getter förändrar liv i Zambia

Perina är åtta år och bor tillsammans med sin mormor och sina kusiner i Zambia. Tidigare hade familjen bara råd att äta två gånger om dagen, på eftermiddagen och kvällen – aldrig på morgonen. Men genom Barnfonden fick familjen fyra getter och en utbildning i djuruppfödning. Och numera kan Perina och hennes kusiner äta frukost innan de går till skolan.

– Nu när vi har mjölk från getterna kokar vi gröt på morgonen och vi kan äta tre gånger om dagen. Det gör att vi alla kan hålla oss friska och ingen i min familj är undernärd, berättar Perinas mormor Alidessa.

Idag har familjen 17 getter som inte bara ger viktig näring, utan också har gjort det möjligt att betala för skolgång och att bygga ett bättre hus av betong och med plåttak. En del av getternas killingar lämnas vidare till andra familjer i området – det var faktiskt så Perinas familj fick sina första getter.

Se hur det ser ut hemma hos Perina och hör henne själv berätta om hur det är att mjölka getterna i filmen nedan.

Fruktträd delas ut i Kambodja

Fruktträd i Kambodja ger näring och inkomst

I Svay Rieng-provinsen i Kambodja delas det ut fruktträd till familjer. Träd som ger frukt av till exempel mango, citron, guava och grapefrukt och som blir ett viktigt inslag i kosthållningen för många fattiga familjer.

– Jag är lycklig över att ha fått fruktträden och så fort jag kommer hem ska jag plantera dem och sköta dem, berättar Ros Ath som bor i byn Tuol Sokram med sin familj.  När träden sedan bär frukt ska jag skörda den och sedan ska vi äta en del, men också sälja lite.

Varje familj får i genomsnitt sju träd. De får också undervisning om hur träden ska planteras och skötas för att bära så mycket frukt som möjligt. Den frukt som de inte själva orkar äta säljer de på den lokala marknaden vilket ger en viktig extrainkomst.

 

Skolböcker i Etiopien

Skolböcker i Etiopien ökar kunskaperna

I byn Aynage i Etiopien har fyra skolor fått tillgång till nya skolböcker för att både kunna förbättra elevernas läskunnighet men också för att utveckla lärarnas kapacitet och kunskaper. Satsningen på fler böcker har gett goda resultat berättar Abdi Sultan, rektor på Senena Primary School.

– Tillgången på böcker har inneburit en betydande förbättring när det gäller barnens läskunnighet och läsförmåga. Det har dessutom byggt upp lärarnas självförtroende när det gäller att ta hjälp av referensmaterial under lektionen.

Elevernas kunskaper och suget efter att lära har ökat. Det har också gjort att allt fler barn kommer till skolan. En flicka, Mekiya Shifa, har de senaste tre år gjort stora framsteg efter att tidigare ha varit en lågpresterande elev.

– När jag fick tillgång till fler böcker blev jag en av de bästa eleverna i min klass. Dessutom har antalet elever som går om varje klass minskat. I år har alla elever i skolan gått vidare till nästa årskurs, berättar Mekiya.

 

 

 

 

Bokmärk och dela

Tillbaka till www.barnfonden.se

Så här funkar det

1. Hitta din favorit
Beställ en eller flera gåvor på Barnfondens webbshop.

2. Gåvan registreras
Din gåva registreras för senare leverans till en behövande familj.

Gåvokort

3. Ditt gåvokort
Du bestämmer om du vill ha ett digitalt eller tryckt gåvokort att behålla eller ge bort.