Gåvorna når fram

De getter, skolböcker, myggnät och många andra gåvor som du kan välja ge bort delas ut till barn och familjer genom de fadderprojekt som Barnfonden stödjer. Familjerna och personalen i projekten har varit med och bestämt vilka gåvor som behövs bäst i de olika länderna – så du kan vara säker på att din gåva verkligen behövs och gör nytta! 

Kycklingar som skapar mening

Keisiane med en av familjens kycklingar

Keisiane är 10 år. Hon bor tillsammans med sina syskon och sin ensamstående mamma i bergsbyn Sao Joao da Chapada i sydöstra Brasilien. Tidigare levde familjen på en väldigt ensidig kost, bestående av ris och bönor. Men tack vare att de fått kycklingar genom Barnfonden har de nu fått helt nya möjligheter.

– Varje dag jag vaknar vet jag att jag har en viktig uppgift att göra – först skickar jag barnen till skolan och sedan går jag till hönsgården för att ta hand om hönsen, berättar Keisianes mamma Brasilina Pacheco.

Brasilina jobbar tillsammans med flera andra ensamstående kvinnor i byn för att sköta om hönsen de föder upp. Hönsen ska matas, få vatten, äggen ska tas om hand om. Dessutom turas kvinnorna om att sälja äggen. De har kycklingar för både ägg- och köttproduktion, som ger ett välbehövligt tillskott till den annars ganska ensidiga maten. Kvinnorna i byn hjälps numera också åt att sköta en grönsaksodling för att variera kosten ytterligare. 


Getter förändrar liv i Zambia

 Perina med en av familjens getter

Perina är åtta år och bor tillsammans med sin mormor och sina kusiner i Zambia. Tidigare hade familjen bara råd att äta två gånger om dagen, på eftermiddagen och kvällen – aldrig på morgonen. Men genom Barnfonden fick familjen fyra getter och en utbildning i djuruppfödning. Och numera kan Perina och hennes kusiner äta frukost innan de går till skolan.

– Nu när vi har mjölk från getterna kokar vi gröt på morgonen och vi kan äta tre gånger om dagen. Det gör att vi alla kan hålla oss friska och ingen i min familj är undernärd, berättar Perinas mormor Alidessa.

Idag har familjen 17 getter som inte bara ger viktig näring, utan också har gjort det möjligt att betala för skolgång och att bygga ett bättre hus av betong och med plåttak. En del av getternas killingar lämnas vidare till andra familjer i området – det var faktiskt så Perinas familj fick sina första getter.

 

Fruktträd i Kambodja ger näring och inkomstFruktträd delas ut i Kambodja

I Svay Rieng-provinsen i Kambodja delas det ut fruktträd till familjer. Träd som ger frukt av till exempel mango, citron, guava och grapefrukt och som blir ett viktigt inslag i kosthållningen för många fattiga familjer.

– Jag är lycklig över att ha fått fruktträden och så fort jag kommer hem ska jag plantera dem och sköta dem, berättar Ros Ath som bor i byn Tuol Sokram med sin familj.  När träden sedan bär frukt ska jag skörda den och sedan ska vi äta en del, men också sälja lite.

Varje familj får i genomsnitt sju träd. De får också undervisning om hur träden ska planteras och skötas för att bära så mycket frukt som möjligt. Den frukt som de inte själva orkar äta säljer de på den lokala marknaden vilket ger en viktig extrainkomst.

 

Skolböcker i Etiopien ökar kunskaperna

Skolböcker i Etiopien

I byn Aynage i Etiopien har fyra skolor fått tillgång till nya skolböcker för att både kunna förbättra elevernas läskunnighet men också för att utveckla lärarnas kapacitet och kunskaper. Satsningen på fler böcker har gett goda resultat berättar Abdi Sultan, rektor på Senena Primary School.

– Tillgången på böcker har inneburit en betydande förbättring när det gäller barnens läskunnighet och läsförmåga. Det har dessutom byggt upp lärarnas självförtroende när det gäller att ta hjälp av referensmaterial under lektionen.

Elevernas kunskaper och suget efter att lära har ökat. Det har också gjort att allt fler barn kommer till skolan. En flicka, Mekiya Shifa, har de senaste tre år gjort stora framsteg efter att tidigare ha varit en lågpresterande elev.

– När jag fick tillgång till fler böcker blev jag en av de bästa eleverna i min klass. Dessutom har antalet elever som går om varje klass minskat. I år har alla elever i skolan gått vidare till nästa årskurs, berättar Mekiya.